Vad är ett mönsterskydd?

Genom att skaffa sig ett mönsterskydd innebär det att man får ensamrätt på en form eller produkt, men det kan också röra sig om ett ornament (här räknas dekoration in). Man får inte förväxla mönsterskyddet med bruksmönsterskyddet som enbart kan erhållas i vissa länder runt om i världen, dock räknas Sverige inte in i detta.

Mönsterskydd koncentrerar sig på ett utseende samt en form på en produkt, medan bruksmönsterskydd består av tekniska lösningar likt ett patent. Ett företag som har bra koll på detta finner du på denna länk http://bjerken.se/se/design/ som kan hjälpa dig så allting blir rätt.

Vilka regler finns det för mönsterskydd?
Alla de regler som man ska följa för ett mönsterskydd återfinns bland annat i mönsterskyddslagen. Ett mönsterskydd kan man maximalt ha i 25 år och då är det viktigt att tänkta på att det bör förlängas vart femte år. En annan viktig detalj är om man vill att ansökan för att mönsterskyddet ska godkännas, måste idén kring mönstret vara helt nytt. Detta medför att den produkten man önskar ansöka mönsterskydd för inte får visas offentligt innan ansökan först har kommit in.

Från inlämningsdagen
Inom sex månader efter att du har lämnat in sin ansökan om mönsterskydd, kan det först då lämnas in i andra länder och då rör det sig om de länder som är anslutna till Pariskonventionen. Det betyder att ansökan till länder som är med i Pariskonventionen räknar ursprungsdatumet från då ansökan skickades in för första gången. Detta gäller detsamma för de länder som är med i konventionen och vill lämna in en ansökan i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *