Den smarta tekniken

Jag kommer ihåg när jag fick min första mobiltelefon. Jag hade sett den i ett skyltfönster i Spanien och den var den mest moderna lilla varelsen jag någonsin hade beskådat. Den var grå- och svartrutig, hade scroll på sidan, lucka och var hälften så stor som mina kompisars mobiler. Den kostade 60.000 pesetas och min bror gick och köpte den till mig. Känslan av att kunna rulla fram funktionerna med scrollern var historisk, faktiskt och det kändes som ett tekniskt genombrott med den fantastiska pixelupplösningen i grågradient.

Det tog några år och menyn på de nya telefonerna började bli alltmer färggranna. Ibland kunde man kolla Aftonbladet, använda blåtand för spel och få en hyfsad användarupplevelse. Därefter kom smartphones och sedan har inget varit sig likt, vare sig på mobilfronten eller i samhället.

På www.iphonskalsverige.se kan man köpa skal och fodral till sin iPhone, en telefon som om något har blivit en portal till omvärlden. Mobiltelefonens innehåll, interface och användningsområden kan nu paketeras på det sätt som användaren tycker känns lämpligast. Att springa runt i butiker för att hitta en mobiltelefon som ”ser snygg ut” är kanske inte vår högsta prioritet längre.

Smartphones möjliggör för en ny typ av interaktion med omvärlden- en omedelbar interaktion utifrån intresse, behov och planer för dagen. Den kan uppehålla oss hela dagen och ge oss sällskap på resan till jobbet och i teorin också göra våra liv mer effektiva. Hur det skulle se ut med en telefon som man ”bara kan använda som telefon” är svårt att föreställa sig numera.

Jag kommer ihåg hur min mobil tedde sig som ett underverk för mig. Den var snygg, behändig och hade den magiska förmågan att ringa med. Den var, på den tiden, svindyr och kändes exklusiv att hålla i handen. Jag jämför den känslan med den jag har inför min nuvarande telefon. Det är en smartphone förstås. Den är illrosa, gör att jag kan surfa effektivt, låter mig sköta bankärenden, spela in filmer och fota allt jag ser. Vad är det då som gör att skräcken inför att tappa mobiltelefonen har bytts ut mot en frustration som får mig att slänga den i marken med flit?

Ingenting har varit sig likt sedan smartphones, och inte heller med mig. Jag undrar lite grann numera: är det jag eller tekniken som inte hänger med?Klä din Iphone med ett snyggt skal.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *